Luisteren, kan jij dit?
Gepubliceerd op 07/04/2023

Luisteren, een thema/woord dat snel weerstand oproept bij veel mensen. Dit omdat we als kind en jongvolwassene al te vaak verplicht werden om te luisteren en te handelen naar de waarheid en overtuigingen die anderen ons voorschotelden.

Kinderen worden vaak uitgenodigd om als kleine robots te luisteren en te handelen. Een soort van kopie te worden van de volwassene of opvoeder.

Dit resulteert dat we als volwassenen soms niet meer in staat zijn om oprecht te luisteren. Gewoon de ruimte te houden zodat iemand zijn of haar verhaal kan delen.

We vinden onszelf niet belangrijk genoeg om echt gehoord te worden. We maken niet echt ruimte om te horen wat we zelf voelen, willen delen.

Zo snel activeren onze pijnstukken, onze waarheden rond die persoon, onze eigen ervaringen waardoor we reeds een antwoord of mening klaar hebben. We vullen het antwoord of oplossing reeds in voor de ander zonder dat we echt ruimte laten aan de persoon om te delen.

Dit blokkeert de veerkracht van de ander, dit zorgt ervoor dat een ander niet langer deelt of alles minimaliseert.

Dit creëert ook een afstand tussen jou en de ander.

Iedereen leeft op zijn of haar eiland (lees in zijn of haar hoofd).

Als jij luistert;

* Activeert jouw mind?

* Activeert jouw pijnstuk?

* Activeert jouw mening over die persoon of situatie?

* Activeert jouw weerstand op luisteren?

* WIl je een oplossing bieden omdat je hetzelfde doorleefde volgens jou?

* WIl je helpen?

* WIl je sturen?

* Vind je jezelf het waard dat mensen echt luisteren naar jou?

Observeer jouw gedrag wanneer je in gesprek gaat, je zal er voor jezelf veel inzichten door krijgen. Je zal opnieuw echt kunnen verbinden net door minder in de weegschaal te leggen. Door jouw eigen mind en gedachten stil te leggen en met jouw lichaam de ruimte te creëren voor de ander om te delen.

De wereld kan mensen gebruiken die in staat zijn van echt oprecht en zuiver te luisteren/space te holden.

Dit leer je door het te doen, te oefenen, jezelf te observeren.

Ook door fouten te durven maken, door te kijken hoe het niet optimaal functioneert leer je ook wat wel werkt voor jou.

Als ik naar mijn eigen situatie kijk, constateert ik dat ik enkel kan luisteren als ik mijn eigen blinde vlekken en pijnstukken kan laten in een gesprek. Dit lukt als ik in mijn lichaam zit en niet in mijn hoofd. Dit kan je leren.

Nood aan een luisterend oor? Of wil je graag zelf jouw communicatiegedrag in de ogen kijken. Je mag me altijd vrijblijvend een berichtje sturen en dan kijken we samen wat jou nog tegenhoudt om vanuit kwetsbaarheid space te houden voor jezelf en de ander.

Onze toekomst hangt af van de mate waarin we in staat zijn echt naar elkaar en onszelf te luisteren. Dit is de reden waarom ik jou uitnodig in jouw kracht te gaan staan.

Liefs

Eve

House of Healing